ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ 40.000 ΕΥΡΩ ΣΕ FUND ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Παρακάτω η απόφαση με αριθμό 21175/13.3.2025 της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή μετά από καταγγελία που χειρίστηκε το γραφείο μας (απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, επιθετικές εμπορικές πρακτικές, αδικαιολόγητη καθυστέρηση ανταπόκρισης στα αιτήματα δανειολήπτη, αδράνεια fund ως προς το άνοιγμα ακατάσχετου λογαριασμού για την πίστωση της επιδότησης Δημοσίου στο πλαίσιο των διατάξεων προστασίας κύριας κατοικίας Ν.4605/2019 που αντικατέστησε το Νόμο Κατσέλη).

Το ιστορικό της υπόθεσης

O εντολέας μας είχε συνάψει με ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα σύμβαση στεγαστικού δανείου και είχε εγγραφεί προς εξασφάλιση της απαίτησης αυτής προσημείωση υποθήκης σε ακίνητό του. Ακολούθως, λόγω αδυναμίας του να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις εκπροσωπήθηκε απο το γραφείο μας ώστε να αιτηθεί δικαστικά την προστασία της κύριας κατοικίας του δυνάμει του νόμου 4605/2019, ο οποίος διαδέχθηκε τον νόμο περί των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (Νόμο Κατσέλη-Ν.3869/2010). Κατά συνέπεια, εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 δικαστική απόφαση δυνάμει της οποίας ορίστηκαν μηνιαίες καταβολές προς την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων που αγόρασε το δάνειό του και σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, το ελληνικό Δημόσιο θα συνεισέφερε στις δόσεις αυτές, με ποσοστιαία συμμετοχή ανάλογη του εισοδήματος του οφειλέτη βάσει συγκεκριμένων κλιμακίων εισοδήματος, η οποία επιδότηση θα μεταβαλλόταν κάθε έτος ανάλογα με τα ετήσια εισοδήματα του δικαιούχου. Ο ως άνω εντολέας μας, ήταν λόγω εισοδηματικών κριτηρίων δικαιούχος επιδότησης (συνεισφοράς) του Δημοσίου σε ποσοστό 50% επί της μηνιαίας δόσης της δικαστικής ρύθμισης για τον πρώτο χρόνο μετά την δημοσίευση της δικαστικής απόφασης, η οποία συνεισφορά του Δημοσίου εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2023 και αναρτήθηκε στην ειδική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Ωστόσο, παρότι αμέσως μετά την έγκριση της συνεισφοράς του Δημοσίου ο εντολέας μας ήρθε επανειλημμένες φορές σε επαφή με το fund και την αρχική δικαιούχο της οφειλής τράπεζα, ζητώντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να ανοιχθεί ο ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός για την πίστωση των δόσεων της επιδότησης Δημοσίου, το fund για μήνες αδρανούσε παραλείποντας παρανόμως να ανοίξει τον ως άνω ειδικό λογαριασμό.  

Ένεκα της προηγηθείσας στάσης του fund ο εν θέματι εντολέας μας είχε καταβληθεί ψυχικά ευρισκόμενος επί πολλούς μήνες υπο το φόβο και την αγωνία της απώλειας της δικαστικής ρύθμισης που επέτυχε λόγω της δυσκολίας που αντιμετώπιζε στην αποπληρωμή της συνολικής δόσης που του όρισε το Δικαστήριο, η οποία γινόταν όλο αυτό το διάστημα αποκλειστικά με δικά του κεφάλαια, λόγω του μη ανοίγματος του ειδικού λογαριασμού προκειμένου να μπορεί το Δημόσιο να πιστώσει την δική του συμμετοχή (επιδότηση) επί της μηνιαίας δόσης που όρισε η δικαστική απόφαση.  Πέραν όμως τούτου, δεδομένου ότι το Δημόσιο ήταν τεχνικά ανέφικτο να πιστώσει το ποσό της επιδότησης της δόσης για όσο χρονικό διάστημα δεν άνοιγε το fund τον ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό για την πίστωση των δόσεων της επιδότησης, ο εντολέας επίσης κινδύνευε να απωλέσει και την επιδότηση του Δημοσίου καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρθρο 80 Ν.4605/2019 (ΦΕΚ Α’ 52) και άρθρο 4 παρ. 2 ΥΑ 39100/8.4.2019, ΦΕΚ Β 1167 «Προσδιορισμός συνεισφοράς του Δημοσίου στο πλαίσιο του άρθρου 76 Ν.4605/2019), σε περίπτωση μη καταβολής της επιδότησης του Δημοσίου για χρονικό διάστημα πλέον των εννέα μηνών, η επιδότηση παύει για το συγκεκριμένο έτος για το οποίο είχε εγκριθεί.

Ως εκ τούτου, ακολούθησε η με αρ. πρωτ. 44762/5.6.2024 καταγγελία μας για λογαριασμό του ως άνω εντολέα στη Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το καταγγελλόμενο fund στη συνέχεια, μετά από σύσταση της Διεύθυνσης Καταναλωτή με προειδοποίηση επιβολής προστίμου λόγω σημαντικής χρονικής καθυστέρησης, εν τέλει άνοιξε τον ειδικό λογαριασμό όπου θα πιστώνονταν οι δόσεις της συνεισφοράς του Δημοσίου και πράγματι το Δημόσιο κατέβαλε αναδρομικά τα ποσά της επιδότησης της δόσης που αναλογούσαν στον ως άνω δικαιούχο.

 

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή αποτελεί υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με το Π.Δ. 5/2022 (Α’ 15) «Οργανισμός Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων» στην οποία απευθυνθήκαμε υποβάλλοντας την σχολιαζόμενη καταγγελία καθώς είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων και για λήψη και επεξεργασία καταγγελιών, αναφορών και παραπόνων καταναλωτών και ενώσεων καταναλωτών για παράβαση των κανόνων που αποβλέπουν στην προστασία των καταναλωτών στους τομείς των αγαθών και των υπηρεσιών, καθώς και των κανόνων που αφορούν στην προστασία των οφειλετών από αθέμιτες πρακτικές ενημέρωσης. Η ανωτέρω υπηρεσία έχει επίσης αρμοδιότητα να  παρακολουθεί και να εποπτεύει την εφαρμογή των κανόνων για προστασία των καταναλωτών στους τομείς των αγαθών και υπηρεσιών και ιδίως του Ν.2251/1994 και να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις στους παραβάτες των διατάξεων του ρυθμιστικού πλαισίου προστασίας του καταναλωτή.

 

Η απόφαση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή

Με τη σχολιαζόμενη απόφαση, η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή  επέβαλε, εννέα μήνες μετά την υποβολή της καταγγελίας, πρόστιμο ύψους 40.000 Ευρώ στην καταγγελλόμενη εταιρεία διαχείρισης δανείων από δάνεια και πιστώσεις (ΑΕΔΑΔΠ) το οποίο θα εισπραχθεί από το Δημόσιο, για παράβαση της καταναλωτικής νομοθεσίας για επιθετικές εμπορικές πρακτικές (άρθρα 9γ και 9ζ του Ν.2251/1994), πρόστιμο το οποίο κατά την προσωπική εκτίμηση της γράφουσας είναι αξιοσημείωτα παραδειγματικού χαρακτήρα, λαμβανομένου υπόψη ότι τα όρια προστίμων για παραβάσεις αυτής της κατηγορίας ανέρχονται βάσει της νομοθεσίας απο 2.000 ως 50.000 Ευρώ. Καταληκτικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι η Διεύθυνση Καταναλωτή δικαίωσε τον αγώνα του ανωτέρω δανειολήπτη στεκόμενη στο ύψος των περιστάσεων πατάσσοντας φαινόμενα επιθετικών πρακτικών των fund που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξάνονται, θέτοντας τους δανειολήπτες σε άκρως δυσμενή κατάσταση.

Την υπόθεση χειρίστηκε η γράφουσα.

 

Ευγνωσία Παπαδοπούλου

ΜΔΕ Διεθνών Σπουδών

 

*Σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση οι εδώ προσφερόμενες πληροφορίες δεν μπορούν να θεωρηθούν ως παροχή νομικών συμβουλών, ούτε μπορούν να αντικαταστήσουν την εξατομικευμένη παροχή νομικών υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, η πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες δεν εκλαμβάνεται ως σχέση εντολής ανάμεσα στους επισκέπτες – χρήστες του δικτυακού τόπου και στο δικηγορικό γραφείο της γράφουσας και κατόχου του διακτυακού τόπου. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).